Jatka sisältöön
Matkalle moottoripyörällä...

Matkalle moottoripyörällä...

Kesä. Loma. Moottoripyörä. Matkailu. Neljä sanaa ja niistä saatavat yhdyssanat alkavat kaivautumaan matkailua harrastavan motoristin mieleen väkisinkin näin kevättalven aikaan. Talven pimeinä päivinä on ehkä haikeudella muisteltu edellisvuosien reissuja, katseltu Youtubesta reissuvideoita sekä selattu omia kuva- ja videoarkistoja. Nyt on uusi ajokausi, moottoripyöräreissut ja elämykset edessä, oh yeah!

Mutta minne ja kenen kanssa?

Ensin pitää tietysti päättää, että minne, milloin ja kuinka pitkälle reissulle pyörän keula suunnataan tulevana ajokautena. Onko mielessä kotimaanmatkailu vai ulkomaat? Moottoripyöräilyyn liittyviä keskustelupalstoja luetaan, kavereiden reissukokemuksia ja omia mielihaluja kuunnellaan, google mapsilla lasketaan kokonais- ja päivämatkoja ja matkabudjettia ruuvataan realistiseksi. Sitten mietitään matkaseuraa. Lähdenkö yksin, puolison, kaverin tai jopa isomman porukan kanssa? Jos matkaan on lähdössä useampi lähtijä, onko kaikilla saman suuntaisia tavoitteita ja toiveita reissun suhteen? Ajetaanko ajamisen vuoksi vai onko matkalta odotettavissa muitakin elämyksiä ja käyntikohteita?

Ajovarusteista

Ajovarusteiden päivitys tulee mieleen viimeistään talven ja kevään aikana järjestettävillä mp-messuilla ja -näyttelyissä. Onko kypärä tai ainakin sen visiiri aikansa palvellut? Onko ne 10 vuotta vanhat ajokäsineet muka oikeasti vedenpitävät ja löytyykö matkaan muutamat erilaisiin olosuhteisiin sopivat käsineet? Entäs ajoasu? Tietysti sekin on taas talven aikana kutistunut, kuten se on tehnyt aikaisempinakin vuosina. Ajokenkienkin suhteen, se vanha vitsi vedenpitävyydestä kenkien sisäpuolella saattaa pullahtaa mieleen edellisen kesän reissuja muistellessa. Olisiko aika päivittää itselle ja kumppanille sellaiset ajovarusteet, jotka pitävät veden niiden ulkopuolella? Ja saako hellekelien sattuessa tuuletuksenkin toimimaan ilman ajovarusteista luopumista? Kylmissään ja märkänä matkanteko ei ole oikeasti kovinkaan miellyttävää, kuten ei myöskään lämpöhalvauksen rajamailla. Ja onko mahdolliset kypäräpuhelimet edelleen kunnossa ja onko navigaattori päivitetty?

Kuljetuskapasiteetista

Yhtään pidemmälle reissulle pitää tietysti ottaa mukaan hieman vaihtovaatteita sekä muuta tarpeellista tavaraa. Jotkut pärjäävät parinkin viikon reissun hammasharjalla ja luottokortilla, kun jotkut ottavat mukaan koko vaatekaapin, kaiken mahdollisen elektroniikan ja oikeastaan koko elämän. Onko edellisen kesän reissuilta opittu mitään? Kastuiko vaatteet sivulaukuissa ja tippuiko sinne tänne kiinnitetyt pussukat matkalle? Olisiko siis tarvetta miettiä uusien sivulaukkujen, tankkilaukun tai vaikka vedenpitävän repun ostamista?

Moottoripyörästä

Ja sitten se moottoripyörä! Onko se osoittautunut hyväksi juuri sinun moottoripyörämatkailua varten? Onko ajoasento hyvä hieman pitempääkin päivämatkaa varten? Pystytkö käsittelemään sitä varmuudella hieman epämiellyttävissäkin paikoissa ja teillä? Tykkäätkö ajaa lomareissun puhtain käsin vai pidätkö yllättävistä haasteista pyörän tekniikan kanssa myös tien päällä? Onko kaikki tarvittava tehty moottoripyörän luotettavuuden ja turvallisuuden eteen jo edellisen ajokauden päätyttyä vai onko hommat jätetty keväälle?

Jopas tuli paljon kysymysmerkkejä, joita yritän oikaista suoremmaksi sitten seuraavassa osassa.

 

Edellinen Tero testaa: Lindstrands takalaukku 42 litraa
Seuraava Kausi 2022 alkaa olla ohi