Jatka sisältöön
SCORPION EXO-3000 AIR

SCORPION EXO-3000 AIR

Testaaja: Henri Kirjasuo

Postista pamahti testattavaksi Scorpion exo3000 air avattava kypärä. Olen avattavien kypärien kannattaja niiden monimuotoisuuden takia. Vaikka leukaosa auki ajettaessa ne näyttävätkin liikkuvilta lintulaudoilta. Monikäyttöisyydessään kaupunki- ja maantienopeuksien välillä, sekä kelien vaihtuessa, ne ovat ehdottaman päteviä vehkeitä. Tässä tapauksessa testaajan ominaisuuksiin kuuluu ajojen fiilistely kuvien, blogitekstien ja varusteiden kautta. Niinpä tässäkin tapauksessa toteutin perehtymisen kypärään kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäiseksi oli omat ajamiset maantiellä ja kaupungissa toukokuussa 2021 erilaisissa valo- ja säätilaolosuhteissa. Toisena tuli valmistajan ja kauppiaiden myyntipuheet sekä youtuben arviointivideot. Kolmantena oli muiden käyttäjien kokemukset samasta kypärästä. Oli mielenkiintoista katsoa löytyykö yhtäläisyyksiä omiin havaintoihin kun googlettaa Lontoon murteella ja katselee amerikkalaisia alan sivuja.  Löytyihän niitä.

Mitä siis selvisi? Miltä kypärä tuntui? Otetaan ominaisuus ja asia kerrallaan.

 

Äänet

Suhisee siinä missä muutkin. Scorpion väittää kypärää erittäin hiljaiseksi. Oma kokemus oli, ettei kypärä ole mitenkään erityisen hiljainen, mutta ei myöskään äänekäs. Äänet olivat seikka, joka nousi esille negatiivisessa mielessä aika monella eri kanavalla nettifoorumeilla.

Visiiri

Visiiri sulkeutuu erittäin tiiviisti. Ilma ei pääse läpi ollenkaan. Hyvänä ominaisuutena tulee mahdollisuus pitää visiiriä puolimilliä raollaan. Näkökenttä on erinomainen. Huurtuminen ei häirinnyt mainittavasti. Yskimisen jälkeen on toki kaksi sekuntia pieni pilvi ”tuulilasissa”. Se hävisi nopeasti ilman visiirin aukomista. Tihkusateessa ajellessa oli havaittavissa ihan pientä huurtumista, josta selvisi avaamalla ilmankierron luukun leuan alta. Paketin mukana tuli pinlock ja visiirissä on valmiiksi nastat sen kiinnittämiseen. En kokenut sitä tarpeelliseksi missään vaiheessa ajettuani noin 600km eri olosuhteissa neljänä eri päivänä. Kypärässä on aurinkovisiiri, joka liikkuu liukukytkimellä. Visiirin liike on napakka ja tummuus sopiva useimmille keleille. Ominaisuus, josta en itse pidä, on aurinkovisiirin reunan jääminen näkökentän alareunaan. En ole vielä löytänyt kypärää, jossa normaalin visiirin lisäksi oleva aurinkovisiiri kypärän otsaosan sisällä olisi sellainen, joka laskeutuu kokonaan alas.

Leukaosa

Se kiinnittyy napakasti metallisiin nastoihin. Sen käsittely onnistuu hanskat kädessä ajon aikanakin. Sulkiessa leukaosaa pitää painaa alaspäin aika voimakkaasti, jotta lukitus napsahtaa kunnolla kiinni. Tämä ominaisuus liene uutuuden jäykkyyttä ja kuskin tekniikan puutetta, kun maski on hieman erilainen kuin vanhassa kypärässä.

Leukaosan alla on leuan alle jäävä tuulensuojakangas, joka otti hieman parran sänkeen kiinni sulkiessa. Tämä ongelma ratkeaa kampaamalla naama tai liikuttamalla kevyesti päätä, jotta saa leukansa sujahtamaan sille varattuun tilaan. Kylmille keleille suunniteltujen paksumpien kypärähuppujen kanssa tuo tila voi muodostua hieman ahtaaksi.

Istuvuus

Myyntipuheiden mukaisesti sisustan kankaat ovat mukavan pehmeät. Kypärä istuu erittäin mukavasti eikä tunnu puristavalta mistään kohtaa. Kypärän sisuksista löytyy lappu, jossa lukee kwikfit. Tämä ominaisuus on tehty silmälaseja tai aurinkolaseja käyttäville kuskeille. Tarkoituksena on, että materiaali muotoutuu, jotta lasien sangat eivät paina päätä. Ominaisuuden toiminta vaatinee hetken aikaa, koska itse en huomannut materiaalin muotoutuvan millään lailla. Kokeilin kaksilla eri aurinkolaseilla. Sangat tuntuivat samoin kuin muissakin käyttämissäni kypärissä. Ehkä ajan kanssa ja samoja laseja käyttämällä ne löytävät paikkansa materiaalin uomissa.  Istuvuus tuli positiivisena asiana esille hyvin monen käyttäjän kokemuksissa, joita internetistä löysin.

Ilmastointi

Tämä oli yksi parhaista kypärän ominaisuuksista omasta mielestäni. Ilman kierto sai paljon kehuja myös muista lähteistä. Leuan alla on luukku, josta löytyy kolme eri asentoa. Suljettu, ilmavirta visiirille ja ilmavirta kasvoille. Päälaelta löytyy myös luukku, jossa asennot auki ja kiinni. Kypärän sisällä on ilmankiertoon suunnitellut urat, joiden tarkoitus on ohjata edestä tuleva ilma ulos kypärän takana olevista aukoista. Ilmaa todellakin tulee runsaasti sisään. Toukokuu oli vielä sen verran viileä, ettei luukkuja tohtinut pitää auki. Kypärä kylmeni hyvin nopeasti, jos luukut avasi maantiellä. Kesähelteellä tämä on aivan loistava ominaisuus. Luukkujen käsittely oli vaivatonta myös hanskat kädessä yhdellä kädellä. Ne on muotoiltu niin, että niistä saa helposti kiinni.

Huolto

Sisustan pehmusteet irtoavat kahdessa eri osassa. Ilmatäytteinen ala osa ja päälaen osa erikseen. Irroitus ja kiinnitys on helppoa eikä vaadi kummallista näpräämistä. Paketin mukana tuli kuituliina ja kypärän puhdistamiseen tarkoitettu suihkepullo. Itikat irtosivat helposti pinnasta näiden avulla. Sisustan luvattiin olevan konepestävä. Ymmärrän tämän tarkoittavan, että kangas säilyttää ryhtinsä ja ominaisuutensa. Normaalisti en vastaavien varusteiden kanssa konepesua suosi. Pelkkien testiajojen jälkeen en laittanut sisuksia pesukoneeseen. Mukana tuli myös säilytyspussi.

Keveys

Tarrassa lukee 1550g +-50g. Tämä on vertailussa kevyt. Yhdessä istuvuuden ja sisustan pehmeyden kanssa tämä kypärä soveltuu hyvin käytettäväksi koko päivän ilman niskan tai kasvojen kipeytymistä. Pisin pätkä itselläni kypärä päässä oli kolme tuntia. Siinä ajassa en kokenut minkäänlaista epämukavuutta tai halua riisua kypärää, vaikka se uutena ei ollut muokkautunut pääni muotoihin ollenkaan.

Airfit

Istuvuuden ja äänenvaimennuksen maksimoimiseksi Scorpion on kehitellyt ilmapumpun pehmusteiden alaosaan, jolla saa pumpattua ilmaa poskipaloihin. Luulin ensin saaneeni tältä osin maanantai kappaleen. Kokeilin useita kertoja pumpata poskipaloihin ilmaa saamatta aikaan mitään muutosta. Tutkin asiaa netistä ja löysin useita käyttäjä arvioita, joissa kirjoittajilla oli vastaavia kokemuksia. Yksi sanoi vaikutuksen olevan minimaalinen. Toinen sanoi, että pumppua pitää pumpata useita kymmeniä kertoja, jotta se toimii. Kolmas sanoi pumpun toimivan vain tietyssä kulmassa pumpaten. Pumpun vieressä on myös nappi ilman tyhjennykselle. Itse en saanut tästä ominaisuudesta mitään irti. Joko se oli rikki, tai sitten ilmamäärä on todella pieni, kun sitä ei huomaa ollenkaan. Asia jäi vaivaamaan sen verran, että päätin käydä kypäräkaupassa ja kokeilla saanko hyllyssä olevilla kappaleilla jotain muutosta aikaiseksi, kun kokeilen pumppua. Ei saanut. Kysyin vielä asiasta erään liikkeen myyjältä, joka myös kokeili pumppua ja totesi ettei siitä tapahdu yhtään mitään vaikka hän kuinka pumppaa.

Yhteenveto

Mielestäni tuote on hintaluokassaan laadukas. Ainut miinus tuli airfit ominaisuudesta. Muilta osin kypärä vaikuttaa laadukkaalta. Rehellisyyden nimissä sanon kuitenkin, etten ole testannut kaikkia markkinoilla olevia saman hintaluokan avattavia kypäriä. Istuvuus, keveys ja imastointi on niin hyvällä tasolla, että uskon olevani tyytyväinen tähän kypärään pitkän ajan. Turvallisuus on tietenkin kypärän pääasia. Löysin yhden testin, jossa tämä kypärä sijoittui testissä pykälän keskivertoa paremmin.

 

Turvallisia Ilometrejä kaikille.

Henkka

 

 

Edellinen SCORPION EXO-920 EVO JA INTERPHONE TOUR
Seuraava SCORPION EXO-920 EVO

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan spämmin varalta ennen julkaisua.

* Pakollinen tieto